How to: Creatief dagboek schrijven?

Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord. Ik had dat niet, toen ik er een workshop in kreeg. Dat het werkt staat vast en het is ook nog eens heel leuk en leerzaam. Benieuwd hoe, how to? Lees dan snel door!

De spelregels
Voordat je begint vertel ik je nu vast dat het vaag is en vaag zal blijven. De kunst is om het gewoon te doen en dan gaat het vanzelf. Het leuke is, je hoeft niet van schrijven te houden en je hoeft het ook niet te kunnen, want creatief dagboek schrijven kan iedereen! Hier dan de regels, die heb ik trouwens niet zelf verzonnen, maar horen er echt bij:

–        Dateer alle fragmenten
–        Besluit voordat je begint:
–        Hoeveel minuten ga ik schrijven of hoeveel regels?
–        Wat is het onderwerp?
–        Schrijf zo snel je kunt, zonder na te denken. Til je pen niet op van het papier als dat niet nodig is, schrijf door, ook als de regels uit verband lijken, gewoon schrijven wat er in je opkomt, al is dat soms een beetje maf.
–        Blijf schrijven tot de tijd voorbij is of totdat je het aantal regels vol hebt geschreven. Soms blokkeer je even en weet je niet meer wat je verder moet schrijven, herhaal dan de laatste drie woorden die je eerder schreef en er komt wel weer iets nieuws in je op.
–        Ontdek tijdens het schrijven wat je wilt verwoorden. Hier heb je het al: vaag! Soms kom je op een heel onverwacht spoor, wat toch met je onderwerp te maken heeft, dat wordt hier een beetje mee bedoelt.
–        Laat je zintuigen spreken. Huh? Ja, dat dacht ik ook, maar schrijf hoe het voelde, hoe het rook, wat je zag en wat je hoorde.
–        Schrijf in beeldende details. Een vervolg op de vorige regel als je het mij vraagt, want als je zintuigen spreken, dan volgen daar details uit en die zijn belangrijk.
–        Benoem jouw waarheid. Je dagboek is geheim en blijft geheim, dus schrijf op wat je echt vindt, anders heeft het ook geen zin.
–        Corrigeer niet tijdens het schrijven! Daar moest ik best een beetje aan wennen, maar het is best lekker om de schrijffouten te laten staan en niet altijd super netjes te schrijven.
–        De laatste, lees je eigen tekst hardop voor. Ik vind het soms confronterend om mijn tekst hardop terug te lezen, dan hoor je het aan en denk je: auw. Maar het geeft wel inzicht in wie je bent en wat je denkt voelt.

Beginnen maar
Gebruik een pen waar je lekker mee kan schrijven en het liefst een dagboek zonder lijntjes. Begin met de datum en bepaal dan het aantal regels, of tijd. Ik doe vaak 1 bladzij, dat zijn zo’n 20 tot 30 regels. Let op: regels zijn geen zinnen. Een zin is van hoofdletter tot punt een regel is van begin tot eind van de bladzij. Een onderwerp hoeft niet over je dag te gaan en je hoeft ook niet elke dag te schrijven, het is wel een dagboek, maar schrijven mag over alles, wanneer jij dat wilt: vriendschap, je ouders, school, gevoelens, liefde, de lente, je vakantie, etc. Heb je een onderwerp te pakken? Begin maar gewoon. Volg de regels van hierboven en zie waar het je brengt! Have fun!

PS: Vragen stellen mag natuurlijk! Wil je meer weten over creatief dagboek schrijven? Volgende week: handvatten om het echt creatief te maken.